Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendinin himayelerinde 26 Eylül 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tanıtımı yapılan “SIFIR ATIK” projesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana hizmet binasında uygulanmaya başlamıştır.
Öncelikli olarak kamu binalarında başlatılan SIFIR ATIK projesinin kısa zamanda tüm Türkiye’ye yayılması öncelikli hedeflerdendir. Proje ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması hedeflenmektedir.
İlimizde, Sıfır Atık Projesinin kamu kurumlarında uygulanması hakkında 27 Mart 2018 tarihinde Valilik Makamı Toplantı Salonunda Valimiz Sayın Dr. M. İlker HAKTANKAÇMAZ başkanlığında, Vali Yardımcısı Sayın Sait ÖZKILINÇ ile kamu kurumları amirlerinin katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.
Toplantıda Sayın Valimiz “ – Sıfır Atık Projesi Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendi himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde başlatılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız projenin sekretaryasını yapmaktadır. Kurumlarımız hizmet binalarında oluşan atıklarını ayrı ayrı biriktirerek geri dönüşümünü sağladığında hem ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaklar hem de çevre kirliliği de önlenmiş olacaktır. Kurumlarımız bu noktada gereken hassasiyeti göstermelidirler. ” dedi.
Daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Uğur ATAR toplantıya katılanlara Sıfır Atık projesi sunumunu yaptı.
İl Müdürümüz Uğur Atar sunumunda “ – Sıfır Atık projesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendi himayelerinde 26 Eylül 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tanıtımı yapılarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binasında uygulanmaya başlamıştır.
Sıfır Atık projesi ile amaç doğal kaynakları verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak, israfı önlemek, atıkları kaynağında ayrıştırmak, atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamaktır.
Kurumlarımız öncelikle kendi atık miktar ve türlerine göre atık geçici depolama alanlarını yapacaklar, oluşacak atıkların iç mekân kumbaralarında biriktirilmesini sağlayarak atık geçici depolama alanlarında tartımını yaparak biriktirecekler. Bakanlığımızdan lisans almış ve belediyemiz ile sözleşme yapmış olan firma tarafından da biriktirilmiş olan bu atıklar toplanarak ülkemiz ekonomisine katma değer sağlanmış olacak, ülkemizde oluşan belediye atıklarının maalesef % 11,2’sinin geri kazanımı yapılmakta 2023 yılı hedefi olarak bu oran % 35 olarak belirlenmiştir.
İlimizde oluşan katı atıklar 2011 yılından itibaren Bahşılı Bedesten Mevkiinde bulunan Katı Atık Belediyeler Birliğinin Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında bertaraf edilmektedir. Ancak atıklar kaynağında ayrıştırılmadığından karışık şekilde burada depolanarak bertaraf edilmektedir. Bunun sonucunda da atıkların bu alanda sürdürülebilir bir şekilde biriktirilmesinin zor olduğunu öngörmekteyiz.
Tüm bu bahsettiğimiz sebeplerden “ SIFIR ATIK” projesinin hem ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacak olması hem de çevre kirliliği açısında kaynak israfının azaltılması nedeniyle önemli bir projedir.” dedi.
Valimiz Sayın M. İlker HAKTANKAÇMAZ’ın ve diğer kurum amirlerinin soruları cevaplandırıldıktan sonra toplantı sonlandırıldı.