Kırıkkale Valiliği
Kırıkkale Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Kırıkkale Valiliği
Kırıkkale Valiliği

Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Semineri Yapıldı

14 Aralik 2018
Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Semineri Yapıldı
Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Semineri Yapıldı
Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Semineri Yapıldı
Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Semineri Yapıldı
Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Semineri Yapıldı
Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Semineri Yapıldı

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Sayın Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesinde geçen yıl başlatılan “Sıfır Atık” projesi kapsamında İlimizde ‘Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık’ konulu seminer düzenlendi.

Seminer; Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Banu Behram KURAN, Vali Yardımcısı Sayın Sait ÖZKILINÇ, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanları, İl Müdürleri, kurum amirleri, özel sektör temsilcileri, okul müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen seminerin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Uğur ATAR konuşmasında “ Sıfır Atık Projesi 2023 yılına kadar tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmesi planlanmaktadır. İlimizde Sıfır Atık Projesi çalışmaları ilk olarak 27 Mart 2018 tarihinde başta kurum amirlerinin bilgilendirilmesiyle başlatılmış, odak noktası olarak adlandırılan kurum temsilcilerinden 332 kişiye eğitimler verilmiştir. Pilot uygulama olarak Valilik ve Kırıkkale Belediyesi Hizmet Binasına atık kumbaraları dağıtılarak atıklar; cam, plastik, kağıt, metal, atık pil olarak ayrı ayrı toplanmaya başlanmış, toplanan atıklar kurulan Atık Geçici Depolama alanında biriktirilerek geri dönüşüm tesislerine gönderilmiş ve ülke ekonomisine kazandırılmıştır. Valilik Hizmet Binası bünyesinde kurulan Atık Geçici Depolama Alanında Temmuz ayından itibaren 4.071 kg atık toplanarak Geri Dönüşüm Tesisine gönderilmiştir. Ayrıca Kasım ayı itibarıyla kamu kurumlarımıza 415 takım iç mekan kutusunun dağıtımı yapılarak Sıfır Atık uygulamasına geçmeleri sağlanmıştır” dedi.

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcımız Sayın Banu Behram KURAN konuşmasında ” Bütün ülkede Sıfır Atık hareketini başlattığımızda 20 milyarlık bir ekonomik kazancı hedefliyoruz. Aynı zamanda 100 bin kişiye kadar istihdamı da arttırmayı öngörmekteyiz. Bugüne kadar yaptıklarımız elbette çok önemli. Ancak bu çalışmaların daha iyi noktalara taşımak, atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere tertemiz ve gelişmiş bir Türkiye, yaşanabilir bir dünya bırakmak için önemli bir hedefimiz var ‘Sıfır Atık’ ” diye konuştu.

"20 milyarlık ekonomik kazancı hedefliyoruz"

Sıfır Atık Projesi kapsamında 100 bin kişiye kadar istihdam sağlanacağını ifade eden Kuran, “Sıfır Atık özünde insanları daha bilinçli tüketmeye, israfın önlenmesine, daha az atık oluşturmaya, oluşan atığı yerinde yani kaynağında ayırmaya, ayrılan atıkları geri dönüşümünün sağlanmasına sevk eden bir yaklaşımdır. Sadece bir israfın önlenmesi, geri kazanım projesi değildir. Aynı zamanda ekonomimize de çok büyük katkıları vardır. Bütün ülkede sıfır atık hareketini başlattığımızda 20 milyarlık bir ekonomik kazancı hedefliyoruz. Aynı zamanda 100 bin kişiye kadar istihdamı da arttırmayı öngörmekteyiz” şeklinde konuştu.

"Belediyeler altyapı sistemini bir an önce kurmalıdır"

Belediyelerin ‘Sıfır Atık Projesi’ne ilişkin uygulamaları ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini dikkat çeken Kuran, “Atıkları kaynaklarından ayrı ayrı toplayacak alt yapıyı, sistemi bir an önce kurmalıdır. Böylece gelecek nesillerimize aldığımız emaneti daha iyi bir şekilde sunma imkanına kavuşacağız. 2019 yılında bir an önce kamu kurumlarının hepsine, alışveriş merkezlerine, hava limanlarına, okullara, üniversitelere, hastanelere büyük iş yerlerine bir an önce geçirmeyi düşünmekteyiz. Çevre söz konusu olduğunda daha ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Temiz sokaklar, caddeler, hepimizin hakkı” ifadelerini kullandı.

Seminer ‘Sıfır Atık’ konulu sinevizyon ve tiyatro gösterileri  ile devam etti. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü Hülya ÇAKIR tarafından katılımcılara “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” konulu seminer verildi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır